Veelgestelde vragen

Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Wij bieden 6 standaard groene daken aan die eenvoudig zelf te realiseren zijn. Deze groene daken bestaan uit een mix van sedumplanten of uit sedum in combinatie met vaste planten en kruiden en hebben los van elkaar unieke eigenschappen. Deze groene daken worden ook wel sedumdaken  genoemd.

Sedum is een soort vetplant die super sterk is en die perfect kan functioneren onder verschillende weersomstandigheden.

Er bestaan ook diverse mogelijkheden om je eigen unieke groendak te laten realiseren. Denk dan bijvoorbeeld aan een dak met een diversiteit aan vaste planten, een dak vol met diverse siergrassen of vegetatie die speciaal geselecteerd is om de biodiversiteit te verbeteren. Meer informatie hierover vind je op onderstaande pagina.

Maatwerk groendak – Mooigroendak 

Wij kunnen u een indicatie geven als u ons de balkmaat (B)x(H)x(L) en de hart op hart maat kunt doorgeven(hoever de balken uit elkaar liggen). Wilt u het zeker weten moet u hiervoor een constructeur raadplegen.

De volgende daken zijn niet geschikt voor een sedumdak. 

  • daken met golfplaten van bitumen of kunststof, want die zijn niet sterk genoeg.
  • zinken daken zijn niet waterdicht genoeg
  • dakpannen zijn niet geschikt als ondergrond voor een groendak.
  • lekke dakbedekking moet vervangen worden, want een groendak maakt je dak niet waterdicht.

De bitumen zwarte dakbedekking kan in de zomer wel 80°C worden. Deze warmte zakt naar beneden en blijft hierdoor in je huis hangen. De temperatuur van een groendak wordt maximaal 37 graden en zorgt daardoor voor natuurlijke verkoeling van de ruimte in de lente en zomer periode. Zelfs bij een overkapping die aan de zijkanten open is kun je een verschil in temperatuur merken.

In de winter zorgt een groendak ook voor warmte-isolatie. Warmte doet er langer over om te vervliegen uit je huis. Hoeveel het dak in de winter isoleert hangt af van de substraatlaag of deze voornamelijk gevuld is met lucht of met water.

Naast thermische isolatie heeft een groendak ook een geluiddempende werking.

De combinatie van substraat, planten en de ingebedde lucht in het groendaksysteem leidt tot een goede geluidsisolatie.

Een groendak kost in aanschaf meer dan reguliere dakbedekking. Bij een lekkage kost het meer moeite om het dak te herstellen en een groendak heeft al is het niet veel toch onderhoud en verzorging nodig. Deze nadelen kunnen ervoor zorgen dat je twijfelt over de aanschaf van een groendak. Maar dat is zeker niet nodig want de voordelen wegen gelukkig veel zwaarder dan de nadelen.

 

Veel gemeenten en waterschappen geven subsidies op groene daken waardoor de aanschaf een stuk aantrekkelijker word. Door de juiste manier van aanleggen toe te passen en bij twijfel een controle op de dakbedekking op voorhand uit te laten voeren hoef je je geen zorgen te maken over lekkages. Onderhoud en verzorging klinkt als een grote klus maar als je 2 x per jaar het groene dak bemest, water geeft bij langdurige droogte en de hemelwaterafvoer controleert ben je eigenlijk al klaar.

Een bitumen zwarte dakbedekking kan in de zomer wel 80°C worden en dat is geen goed nieuws voor het rendement van de zonnepanelen. Zonnepanelen geven namelijk het meeste rendement bij een buiten temperatuur van 20-25°C. Als de temperatuur van de dakbedekking rondom de zonnepanelen oploopt tot 80°C gaat het rendement van de zonnepanelen dus drastisch achteruit.

Door een groendak rondom de zonnepanelen aan te brengen zorg je ervoor dat de omgevingstemperatuur rondom de panelen veel koeler blijft en dus het rendement stabieler.

Ja, een Sedumdak is incidenteel beloopbaar. Wil je bijvoorbeeld onderhoud aan het groene dak uitvoeren of zijn er andere kleine klussen die vanaf het dak moeten gebeuren is het geen probleem om over het sedumdak te lopen. Let wel op met het plaatsen van trappen en dergelijke op het sedumdak en ga het sedumdak niet op zodra het vriest.

Je kunt een groendak het hele jaar door aanleggen met uitzondering van de vorstperiode. Bij vorst kunnen de sedummatten niet van het land gehaald worden door de bevroren bodem.

Een groendak heeft weinig onderhoud nodig. Wij raden aan om 2 x per jaar onderhoud uit te voeren aan het groene dak. Dit kun je het beste doen in het voorjaar en in het najaar. De werkzaamheden die je tijdens het onderhoud moet uitvoeren zijn:

  • Bemesten van het groene dak met speciale meststof geschikt voor groene daken.
  • Verwijderen van ongewenste kruiden in de sedummat of de sedum cassettes
  • Verwijderen van sedum, onkruid en dergelijke uit de grindrand
  • Inspectie van de hemelwater afvoer om verstopping te voorkomen

Een sedumdak of een sedumdak van cassettes heeft in de basis geen extra water nodig alleen bij weersextremen (langdurige droogte) is extra water geven gewenst om de bloei van de sedum te behouden. Een sedum-kruidendak dat bij langdurige droogte geen extra water krijgt zal zijn bloemen verliezen en er dor gaan uitzien. De laag van sedum zal blijven bestaan en de bloemen zullen weer terugkeren zodra er voldoende regenwater valt.

Sedumplanten gaan in de winter in ruststand en zullen rood kleuren waarna ze in het voorjaar bij een betere temperatuur weer groen zullen worden. Bij het sedum-kruidendak zullen de siergrassen, vaste planten en kruiden zich in de winter enigszins terugtrekken waarna ze in het voorjaar weer uitschieten en uitbundig in bloei komen.

Al onze pakketten zijn eenvoudig in een paar stappen zelf aan te leggen. Bij al onze pakketten vind je een instructie handleiding die in pdf te downloaden is. Kom je er dan toch niet uit mag je ons altijd bellen of een berichtje sturen, wij helpen je graag verder. 

De sedummatten, sedum-kruidenmatten en sedum cassettes dient u binnen 24 uur te verwerken op het dak of uit te rollen of af te stapelen op de grond zodat de matten niet gaan verstikken op de rol.

Of je eerst wortelwerende folie moet aanbrengen hangt af van de dakbedekking die je nu op het dak hebt liggen. Er zijn dakbedekkingen die van zichzelf al wortelwerend zijn zoals bijvoorbeeld EPDM dakbedekking of wortelwerende bitumen dakbedekking. Valt jouw dakbedekking hier niet onder moet je altijd eerst wortelwerende folie aanbrengen.

Ja, het grind dient van het dak verwijderd te worden voordat het sedumdak kan worden aangebracht. Het bestaande grind kun je wel hergebruiken om de grindrand rondom het groene dak van te maken.

Wij raden op platten daken altijd aan een grindrand aan te brengen zodat overtollig water altijd gemakkelijk afgevoerd kan worden. Dit voorkomt water ophoping en ongemakken aan het groene dak. Bij hellende daken kan ook gebruik worden gemaakt van een waterdoorlatend aluminium scheidingsprofiel.

Verzadigd gewicht betekent het maximale gewicht dat het groene dak in totaal weegt per m2 . Wij gebruiken dit gewicht ook voor het berekenen van de draagconstructie.

Extensief daktuin substraat is een voedingsrijke ondergrond van aarde, compost en lava gesteente met een waterdoorlatende werking en dus de ideale bodem voor groene daken.

Plaats een bladvanger in de afvoer en breng daar omheen een laag grind aan. Maak daarnaast elk jaar (liefst in het najaar) de grindrand bij de hemelwaterafvoer even schoon om verstopping en ophoping van het regenwater te voorkomen.

Bij diverse waterschappen en gemeenten zijn er subsidie mogelijkheden voor groene daken. De gemeenten en waterschappen hebben allemaal hun eigen gestelde voorwaarden en eisen waardoor dit overal verschillend is.

 

Wij helpen je graag verder met meer informatie over de mogelijkheden in jouw gemeente of waterschap.

Jazeker leggen wij ook groene daken aan! Wil je dat wij de aanleg van jouw groene dak komen verzorgen?

Vul dan eenvoudig het contact formulier in, stuur ons een email op info@mooigroendak.nl of bel naar 06-18812960

Jazeker, stuur even een mail met je bedrijfsgegevens en wij nemen contact met je op.

Wij kunnen de materialen binnen 7 dagen bij je afleveren. Wij nemen altijd eerst contact met je op over de gewenste aflever datum.

Bij vorst kunnen wij deze levertijd niet garanderen en kan het langer duren voordat je de bestelling binnen hebt. Sedum is een vers product en kan niet worden gerooid bij vorst in de grond.

Het is handig dat je thuis bent wanneer wij de materialen komen afleveren. Wij nemen altijd contact met je op over de gewenste aflever datum. Mocht je op de dag van afleveren niet thuis zijn kunnen we hier op voorhand afspraken over maken zodat het leveren van de materialen voor beide partijen goed verloopt.

Alle materialen zijn af te halen op de Boekelseweg 15 in Gemert. Maak altijd even een afspraak als je materialen komt afhalen dan zorgen wij dat alles op voorraad is en voor je klaar staat.

Mail uw vraag even naar info@mooigroendak.nl  of stuur eenvoudig een bericht via WhatsApp en wij helpen u graag verder. 

Geïnteresseerd in een mooi groendak?

Neem contact met ons op of vraag online een vrijblijvende offerte aan. 

Chat openen
Kunnen we je helpen?
Mooigroendak.nl
Hallo, ik ben Jolanda van Mooigroendak. Kan ik je ergens bij helpen? Stuur me gerust een whatsapp.