Wat is het draagvermogen van een sedum dak?

Een sedum dak biedt tal van voordelen, zoals verbeterde isolatie, efficiënt waterbeheer en een verhoogde visuele waarde voor je woning. Voordat je begint met de aanleg, is het belangrijk om te beoordelen of je dak het extra gewicht van sedum dakbedekking kan dragen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de draagkracht voor jouw sedumdak te bepalen.

Factoren die het draagvermogen van een sedumdak beïnvloeden

Een sedum dak kan variëren van eenvoudige, lichte sedum- en moslagen tot uitgebreide en weelderige begroeiing met struiken. Het draagvermogen van een sedum dak wordt dan ook beïnvloed door verschillende factoren:

  • Substraatdikte: Deze verwijst naar de dikte van de grondlaag die op het dak wordt geplaatst. Voor een extensief groen dak is een typische substraatdikte tussen 4 en 15 cm gebruikelijk, wat resulteert in een gewicht van ongeveer 60-150 kg per vierkante meter. Voor een intensief groen dak, dat een dikkere substraatlaag vereist voor de ondersteuning van grotere planten, kan het echter tot 200 kg of meer per vierkante meter wegen, afhankelijk van het draagvermogen van de sedum dakbedekking.
  • Vegetatie: Het soort planten dat als sedum dakbedekking wordt gekozen, speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het uiteindelijke draagvermogen van jouw sedum dakbedekking. Lichtgewicht opties zoals sedum zijn populair vanwege hun beperkte gewicht, terwijl gras en struiken meer massa toevoegen aan het dak.
  • Waterretentie: Een van de kenmerken van een groen dak is hun vermogen om water vast te houden, wat gunstig is voor de beheersing van regenwater en het verminderen van afvoer. Echter, dit kan ook resulteren in een tijdelijke toename van het gewicht na regenval, wat moet worden meegenomen in de berekeningen van het draagvermogen van een sedum dak.

Door rekening te houden met deze factoren kunnen eigenaars beter begrijpen hoe het dak zal functioneren en wat het draagvermogen van de sedum dakbedekking moet zijn.  

onderhoud.1
Een sedum dak biedt tal van voordelen!
Sempergreen Aromadak 1 002
Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden en neem contact op.

Raadpleeg een expert voor het berekenen van het draagvermogen van een sedum dak

Om er zeker van te zijn dat je dak sterk genoeg is om een sedumdak aan te leggen, is het verstandig om een professional zoals ons in te schakelen. We zullen je dak inspecteren om de huidige staat te controleren en kijken naar slijtage of schade die versterking nodig kan maken. Daarnaast zullen we gewichtsberekeningen uitvoeren om te bepalen hoeveel gewicht je dak kan dragen, rekening houdend met het specifieke draagvermogen van sedum dakbedekking.

Beoordeel de huidige dakconstructie

Je kunt ook enkele basiscontroles zelf uitvoeren om een idee te krijgen van de draagkracht van jouw sedum dak:

  • Materiaal: Begin met het onderzoeken van het materiaal waarvan je dak is gemaakt. Houten dakconstructies kunnen bijvoorbeeld vaak minder gewicht dragen dan betonnen daken. Ook metalen daken hebben hun eigen specifieke draagkracht en kenmerken. Het kennen van het materiaal helpt je een beter inzicht te krijgen in de mogelijke beperkingen voor een sedumdak aanleggen en het draagvermogen van jouw sedum dak.
  • Bouwjaar: Het bouwjaar van je woning kan veel zeggen over de gebruikte bouwtechnieken en materialen. Oudere gebouwen zijn vaak met andere methoden en materialen gebouwd dan nieuwere constructies, wat een directe invloed kan hebben op de draagkracht van het sedum dak. Huizen die bijvoorbeeld gebouwd zijn voor 1950 hebben meestal een andere structuur dan moderne woningen, wat kan betekenen dat ze minder gewicht sedum dakbedekking kunnen dragen zonder aanpassingen.
  • Schade: Voer een grondige inspectie van je dak uit om te zoeken naar tekenen van schade. Let op doorbuigingen, scheuren, roest of andere vormen van slijtage. Deze indicaties kunnen wijzen op zwakke plekken die mogelijk versterking vereisen voordat een sedumdak kan worden aangelegd. Zelfs kleine scheuren of roestplekken kunnen belangrijke signalen zijn van structurele problemen.

Zelf een sedum dak aanleggen?

Zelf een sedumdak aanleggen kan een lonend doe-het-zelf-project zijn, maar vraagt wel om de juiste voorbereiding en materialen. Maak het dak schoon en controleer of de dakbedekking waterdicht is. Als de dakbedekking niet wortelwerend is, breng dan een wortelwerende folie aan met een overlap van 20 cm. Rol vervolgens het beschermdoek uit en knip het op maat met een scherpe schaar.

Plaats de eerste sedumcassette in een hoek, met 10 tot 15 cm afstand van de dakrand. Plaats de volgende cassette een kwartslag gedraaid tegen de vorige en klik ze aan elkaar tot het dak bedekt is. Zaag cassettes op maat indien nodig, maar nooit direct op de dakbedekking. Stort grind tussen het groen dak en de dakrand tot de hoogte van de sedumcassette.

Met deze stappen kun je zelf een prachtig en duurzaam sedumdak aanleggen.

wildflower mat 4
Verleng de levensduur van je dak

Een groener dak met zorgvuldige voorbereiding

Het bepalen van het draagvermogen van een sedumdak is een belangrijk stap in de aanleg ervan. Door rekening te houden met factoren zoals substraatdikte, vegetatie en waterretentie, en door professioneel advies in te winnen, kun je er zeker van zijn dat je dak geschikt is voor een sedum dak. Met de juiste voorbereiding en zorg kun je genieten van de vele voordelen die een groen dak te bieden heeft.

Winkelwagen
Chat openen
Kunnen we je helpen?
Mooigroendak.nl
Hallo, ik ben Jolanda van Mooigroendak. Kan ik je ergens bij helpen? Stuur me gerust een whatsapp.